Innhold:
1.) Brownies
2.) Hveteboller
3.) Pikekyss
4.) Speltboller
5.) Sukkerbrød
1.) Brownies
400g mørk kokesjokolade (helst 70%)
2dl hvitt sukker
3 dl brunt demerara sukker
2 hele egg
7 eggeplommer
3 ts vaniljeekstrakt
1,5 ts bakepulver
200g hvetemel
100g kakaopulver
100g hakkede walnøtter (hvis ønskelig,
evt hasselnøtter om man heller liker det)
evt hasselnøtter om man heller liker det)
Forvarm ovnen på 180 grader.
Smør en ca. 30x40cm form med fett, strø over med kakaopulver for å få litt ekstra kick på kaken..
Ha smør og sjokoladen i en kjele og smelt på middels varme, ta kjelen av platen, rør inn sukkeret, la smeten avkjøle seg litt før du heller det over i en mikser.
Ha i egg og eggeplommer og vaniljeekstrakt, før du har i mel, kakao og bakepulver.
hell smeten over i den smurte kakeformen, strø med nøtter, trykk de litt ned i deigen, slik at de sitter litt fast.
Stek kaken midt i ovnen i 25 minutter. (ikke lenger, selv om du er usikker på om kaken er ferdig)
La den avkjøle seg i minst en time før du skjærer i den, slik at den får "satt" seg skikkelig.
3,5 dl helmelk
0,5 ts kardemomme
90 g sukker
50 g gjær
500 g hvetemel
1 stk egg til pensling
Smelt smør, ha i melk og la det bli fingervarmt (37-40 grader)
rør ut gjæren, ha i sukker og resten av det tørre, elt i ca. 5 minutter, la heve i 30 minutter.
rull ut boller på ca. 50-60g.
Etterhev på stekebrett i ca. 20 minutter, pensle forsiktig med ett sammenslått egg.
Stek på midterste rille i ca. 10 minutter til gylne, avkjøl på rist.
3.) Pikekyss
5 dl sukker
frøene fra 1 stk vaniljestang
Forvarm ovnen til 100 grader!
ha alt i en mikserbolle og pisk til marengs, den skal være så stiv at du kan dra slikkepotten eller en skje igjennom marengsen, og mønsteret du lager holder seg..
Rør inn litt gele eller krem konditorfarge om du ønsker dette (pass på at du ikke har i for mye, da vil de bli bløte, og må stå mye lenger i ovnen, og de vil ikke holde fasongen like bra!)
sprøyt de opp i topper på en stekeplate med bakepapir og stek de midt i ovnen i ca. en time, eller til de er så tørre at du kan løfte de opp fra bakepapiret uten at de sitter fast (det er variasjon fra ovn til ovn om hvor lang tid dette tar) Når de slipper bakepapiret, skru av ovnen og la de stå å i en time til før du tar dem ut!
5.) Speltboller
2 dl helmelk
3 ss appelsinjuice
1 ss kesam
1 pose tørrgjær eller 50g gjær
100 g sukker
700 g speltmel
0,5 ts salt
1 stk egg til pensling
Forvarm ovnen til 200 grader.
Smelt smør, ha i melk og juice og la det bli 37-40 grader, bland alt det tørre med tørrgjær, eller rør ut gjær og sukker i melkeblandingen om du bruker dette. Elt deigen i ca. 5 minutter. Hev i ca. 30 minutter, rull ut 50-60g boller med speltmel på bakebenken, og etterhev på stekebrettet i ca. 20 minutter. Stek på midterste rille i ca. 8 minutter.
6.) Sukkerbrød
6 store egg
200g sukker
180g hvetemel
1 ts bakepulver
Ha egg og sukker i en miksebolle og la det bli til en tykk og god eggedosis... dette kan ta inntil 20 minutter..
Sikt og skjær inn bakepulver og hvetemel, litt etter litt...
... å skjære inn hvetemelet vil si at du bare bruker slikkepotten og skjærer med så liten flate som mulig forsiktig gjennom eggedosisen! For hard behandling vil føre til at du banker luften ut av eggedosisen, og sukkerbrødet blir ikke like luftigt.
Så, når alt er skjært inn, heller du røren over i formen, og setter den inn i kald ovn, på nederste rille, sett så på 160 grader over og undervarme, og la kaken steke i ca. 30 minutter, om du ser at kaken begynner å bli mørk oppå, legg over ett bakepapir løst oppå kaken og sett ovnen ned til 150 grader..
Kaken er ferdig når du forsiktig kan ta oppå kaken og du hører en knasende/svampe lyd... ;)
ta et rent kjøkkenhåndkle over kaken, og avkjøl den helt, opp ned på en rist..
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar