Julekaker og andre godter

Julekaker og andre godter..



Pepperkakelandsby


Bestemors Delfiakake
- 2 plater mørk kokesjokolade
- 4 ss sterk kaffe
- 250 g delfiafett
- 2 egg
- 3 ss sukker
- 1 pk perkjeks

Smelt sjokolade i vannbad, ha i kaffe, smelt delfiafettet på svak varme, avkjøl litt
visp eggedosis, tilsett sjokolade.
Visp inn delfiafettet tilslutt.. 

Fløtekarameller
- 2 dl sukker 
- 2 dl fløte
- 2 dl lys sirup
(evt 2-5 ss kakao for sjokolade karameller)

Kok opp under jevn temperatur, 15-20 minutter
rør bare en gang i blant til 120 grader.
Hell over i karamellformer..
MEN.. pass på at formene tåler varmen.. ikke bruk billige papirformer...


Fløtesnipp (oldemors)
- !/4 l kremfløte m/litt melk
- 1/2 l sukker
- litt smeltet smør
- litt vanlijesukker
- 3 s hornsalt
- mel til passe deig (deigen skal være litt fast, slik at det går ann å kjevle den)

Bland alt sammen.. Lag snipper og stek de ved ca 175 grader i 10-15 minutter..


Goro
- 3 eggeplommer
- 1/4 l fløte
- 375 g sukker
- 800 g mel
- 600 g smør
- 1 ts kardemomme

Rør eggeplommer, fløte, sukker, halvparten av melet og kardemommen..
Bak i resten av melet og smøret på bakebordet!
Trekk plastfolie over deigen, og la den hvile i kjøleskapet til dagen etter...

Selv bruker jeg ett gammeldags gorojern.. men uansett kan det være lurt å lage en mal i papp som du bruker for å skjære ut nøyaktig med! De skal stekes til de er gylne!
Lykke til!!!

Karamellpudding
- 1,6 l H-melk
- 4 dl fløte
- 400 g sukker
- 1 vaniljestang
- 16 egg

1.) smelt litt sukker i en kjele slik at den blir brun, ha over i former (så det blir karamell i bunnen av formen)

2.) varm opp melk, fløte, sukker og vaniljestang, slik at alt sukkeret smelter..
Pisk eggene..

3.) Hell melkeplandingen i en syltynn stråle under konstant pisking i eggene..
Hvis du heller for fort, vil eggene bli kokt..

4.) Sil røren over i formene med karamellpudding..
Stek i ovnen på 95 grader i ca 45 minutter.. eller til den har stivnet!


Lefse (potet)
Ingen jul uten lefse.. dette er en av de tradisjonene jeg setter høyest, der jeg og min mor tar en dag på vedtakka og baker lefse mens vi hører på julemusikken som går på radioen! <3

Det er egentlig ikke en spesifikk oppskrift å gå etter her..
men man kjøper inn så mye poteter man vil bake av..
Det er litt viktig at dette er BEATE potetene.. de har en kjempe fin bake egenskap..

Kok de potetene du skal bruke i usaltet vann, men skallet på..
skrell de mens de er varme, og mal de med en elektrisk "kjøttkvern" ettersom du skreller..
Bruk den med minst mulig hull på.. om du vil være helt sikker på at det skal bli ett godt resultat kan du jo lage "boller" og kverne de en gang til!

Dekk "deigen" med plastfolie og sett den på en halvkjørlig rom til dagen etter..

Lag emner med potet ved å kna sammen potetene på bakebordet med litt mel og litt salt!
La de "bløtne" opp litt før du begynner å kjevle..

Husk, det er viktig å passe på at du til enhver tid har litt mel under lefsa, hvis ikke vil det være umulig å løfte den opp fra bordet i en hel del..

Bruk en stikkerulle på den og skjær kanten jevn med en pizzarulle før du steker den på en varm takke..
Er takka for kald vil du få flatbrød av det!

Legg i ett klede etterpå (pass på at det ikke er vasket med tøymykner!
Bank ut all luft rundt lefsa når du har lagt den under.. slik at dampen holder seg rundt lefsene (hvis ikke vil de tørke!)

Det kan være lurt å snu de for hver 10-12 lefse som blir stekt. Slik at ikke melet på de gjør at de klistrer seg sammen!

Det høres kanskje inviklet ut... men det er ikke så vanskelig! :)

Lykke til! <3


Pepperkake deig; (nok til en hel landsby)
- 4,5 dl sukker
- 3 dl mørk sirup
- 150 g margarin
- 1,5 ss kanel
- 1,5 ss nellik
- 1,5 ss ingefær 
- 4,5 dl melk
- 1,5 ss natron 
- ca. 1,5 kg hvetemel

Rør inn sukker, sirup, margarin og krydderene i en kjele, varm opp til alt fettet har smeltet. 
Hell så i melka og la alt avkjøles litt. 
Rør inn natron og litt av melet... resten av melet arbeides inn på bakebordet! 

La deigen litt kjørlig i ett døgn før den kjevles 2 mm tykk, stikkes og stekes 
i ca. 10 - 15 minutter - midterste rille i 175 grader..

For å sette sammen pepperkakebyen smelter du sukker i en panne..

perfekt melis til å pynte med:

- 3 dl melis

- 2 krm eddik 7%
- 1 stk eggehvite


Peppermynte konfekt
(ca 120 små konfektbiter)
- 250 g kokosfett
- 1 egg
- 2 ss sukker
- 225 g melis
- 5 ss kakao
- 10-12 dråper peppermynte essens..

Smelt fettet i en kasserolle, pisk eggeplommen med sukker, melis og kakao

Tilsett flytende kokosfett, dråpevis i begynnelsen, dereter i en tynn stråle, pisk kraftig så blandingen ikke skjærer seg .
Smak til med peppermynte essensen, fyll i små papirformer og la den stivne kjølig! :)


Sandkaker 
- 250 g marg
- 250 g sukker
- 1 egg
- 5 mandeldråper
- 350 g mel
- 1/4 ts bakepulver

Rør smør og sukker hvitt, pisk inn egget, ha så i resten!
La deigen hvile litt før du klemmer den ut i formene, stek ved 175 grader til de er gylne!


Sara Bernhardt
Bunnen:
- 250 g malte mandler
- 3,5 dl melis
- 3 små eggehviter

1.) Mal mandlene, pisk eggehviter med melis og bland alt sammen, bruk teskje for å legge til små kaker på bakepapir..
180 grader i 1o minutter, avkjøl godt!

- 200 g meierismør
- 2 dl melis
- 3 stk eggeplommer
- 1 pl revet sjokolade

2.) rasp sjokoladen og miks alt sammen, ha på mandelkakene.
avkjøl godt!

- 4 pl mørk kokesjokolade
- 3 ss delfiafett

3.) smelt sjokolade, dypp kakene i.
oppbevar kjølig!


Serinakaker 
- 175 g smør
- 1,5 dl sukker
- 0,5 ts vaniljesukker
- 1 egg
- 5 dl mel
- 2 ts bakepulver
- 0,5 ts hornsalt

Lages på samme måte som sandkakene...
Ha på hakkede mandler eller perlesukker på toppen før de stekes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar